BILLY ‘CRASH’ CRADDOCK – BOOM BOOM BILLY

Zijn naam zal u allicht heel weinig of niets zeggen. Toch tekende Billy ‘Crash’ Craddock waarschijnlijk voor één van de meest merkwaardige muzikale carrières in de Amerikaanse populaire muziek. Geboren in Greensboro, North Carolina in 1939 als jongste van dertien kinderen wordt deze country- en rockabillyzanger dit jaar dus 80 jaar en dat was voor het Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ de aanleiding om het album “Boom Boom Billy” uit te brengen met een verzameling van de door hem uitgebrachte liedjes in de periode vanaf zijn eerste plaat uit 1957 tot eind 1961.

In totaal 29 liedjes staan er op dit schijfje pure nostalgie en enkele van deze songs zullen wel een belletje bij u doen rinkelen omdat ze in de voorbije halve eeuw ook door andere artiesten gecoverd werden en tot hits konden uitgroeien. Billy ‘Crash’ Craddock werd in de jaren ’50 eerst populair in Australië waar hij een nummer één-hit scoorde met het rockabilly-nummer “Boom Boom Baby”.

In de jaren ’70 veranderde hij het geweer van schouder door meer naar countrymuziek over te hellen, wat hem de naam van ‘Mr. Country-Rock’ opleverde. In dat genre scoorde hij zelf enkele radiohits met o.a. “Rub It In”, “Broken Down In Tiny Pieces” en “Ruby Baby”. In het rockabilly-genre had hij succes met de song “Birddoggin’” in 1957, waarna hij een met Elvis Presley concurrerend tieneridool werd in Amerika en nog een paar keer de hitlijsten haalde met “Lula Lee”, het later door Jerry Lee Lewis gecoverde “Am I To Be The One (For The Last Time)” en zijn bekendste song “Blabbermouth”, te beluisteren op de video.

Voor de tot over hun oren op hem verliefde tienermeisjes nam hij ook enkele sentimentele liefdesliedjes op, waaronder “I Miss You So Much”, “Don’t Destroy Me”, “Since She Turned Seventeen”, “Letter Of Love”, “All I Want Is You” en “One Last Kiss”, allemaal songs die helemaal in de crooner-stijl van de populaire Elvis-ballads werden gebracht. Zijn liedjes blijven ook na meer dan vijftig jaar nog staan als een rots in de branding en dat is zeker iets wat van vele actuele songs uit de huidige hitparade niet zal kunnen worden gezegd. Deze verzamelaar met hits van Billy ‘Crash’ Craddock kunnen we dan ook warm aanbevelen aan alle fans van nostalgische rockabilly en emotionele smartlappen uit de jaren ’60 en ’60.

(valsam)

 

Tracklist
1. SMACKY-MOUTH (as Billy Graddock)
2. HOW DOES IT FEEL (as Billy Graddock)
3. BIRDDOGGIN' (with The Blue Notes)
4. MILLIONAIRE (with The Blue Notes)
5. AH, POOR LITTLE BABY
6. LULA LEE
7. SCHOOL DAY DREAMS
8. AM I TO BE THE ONE (For The Last Time)
9. I?MISS YOU SO MUCH
10. SWEETIE PIE
11. BLABBERMOUTH
12. BOOM BOOM BABY
13. DON'T DESTROY ME
14. I?WANT THAT
15. SINCE SHE TURNED SEVENTEEN
16. (What Makes You) TREAT ME LIKE YOU?DO
17. LETTER OF LOVE
18. ALL I WANT IS YOU
19. WELL DON'T YOU KNOW
20. ONE LAST KISS
21. IS IT TRUE OR FALSE? (That I'm In Love With You)
22. LITTLE OLE YOU
23. HEAVENLY LOVE
24. GOOD TIME BILLY (Is A?Happiness Fool)
25. REPORT CARD OF LOVE
26. TRULY TRUE
27. HOW LONELY HE MUST BE
28. OLE KING COLE
29. A DIAMOND IS FOREVER

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video